14 stvari koje možda niste znali o bebama

Pred vama je jedna lista od 14. zanimljivih podataka o bebama pre i neposredno posle izlaska iz stomaka.

 1. Bebe se igraju i u stomaku!
 2. Sadržaj soli u plodovoj vodi je isti kao u moru.
 3. Parovi koji imaju samo devojčice, češće se odlučuju na još jedno dete.
 4. Prvi bebini moždani talasi mogu da se snime već 40. dana trudnoće.
 5. Već sa 79 dana, beba u materici je sklonija slatkom nego kiselom ukusu.
 6. Fetus počinje da se mrda već u šestoj ili sedmoj nedelji trudnoće, ali njegove pokrete trudnica može da oseti najranije u sedamnaestoj nedelji.
 7. – Već u dvanaestoj nedelji, beba počinje da sisa svoje prstiće.
 8. – Bebe se igraju pupčanom vrpcom! Neka istraživanja čak pretpostavljaju da ako je fetus stisne dovoljno čvrsto, može da izazove neku vrstu adrenalinskog uzbuđenja zbog kratkog ograničavanja snabdevanja  kiseonikom.
 9. Bebe u materici čuju već u dvanaestoj nedelji. Odmah nakon rođenja, prepoznaju glasove svojih roditelja, jer su ih slušale u maminom stomaku.
 10. Bebe sanjaju još dok su stomaku. Istraživanja pokazuju da već u 23. nedelji proživljavaju fazu brzog pokretanja očiju (REM fazu), koja nagoveštava sanjanje. A ono podstiče razvoj bebinog mozga.
 11. Blizanci između sebe razvijaju poseban odnos već u materici. Jedan italijanski psihoterapeut je ultrazvučno snimao blizance i «uhvatio» ih kako se lupkaju i diraju.
 12. Bebe mogu da proizvode zvukove u materici. Prema istraživanjima španskih naučnika, zvučne vibracije mogu da stvaraju već sa 18 nedelja.
 13. Novorođenčad ima urođenu ljubav prema ljudskim licima. Istraživanja su pokazala da sa više pažnje prate uzorke koji su slični ljudskom licu od bilo kojih drugih šarenih uzoraka.
 14. Otprilike oko tridesete nedelje trudnoće, beba može da primeti svetlo izvan majčinog tela. Ukoliko se svetlost usmeri direktno prema njoj, ona će u stomaku da se okrene prema izvoru svetlosti.

Izvor: Burek