Narodna biblioteka Srbije ponovo radi

Ponovo otvorena Narodna Biblioteka SrbijeNarodna biblioteka Srbije, čija je rekonstrukcija trajala više od četiri godine, ponovo je otvorena od 12. septembra.

Rekonstrukcijom biblioteke kapacitet je povećan za 50%. Očekuje se da će dnevno biblioteku posetiti oko 1.000 ljudi, a da će pored njih, usluge biblioteke korisiiti i oko 20.000 virtuelnih korisnika.

Ukupan iznos uloženih sredstava za rekonstrukciju najveće bibliteke u Srbiji iznosi više od 429 miliona dinara. Rekonstrukcija je počela 2007, a završena je 24. maja 2011. godine.

Britanska energetska kompanija EFT donirala je biblioteci informacičku opremu čija je vrednost 250.000 evra. Reč je o najmodernijoj opremi vrhunskog kvaliteta koja omogućava uslugu koja je tehnološki, stručno i civilizacijski korak napred u odnosu na ono što je biblioteka imala kao i bilo koja druga institucija u Srbiji.

Slabovidi i slepi su do sada mogli da koriste najviše 1% celokuponog fonda biblioteke, a zahvaljujući donaciji i zakonu koji je obezbedio da se u elektronsku formu od sada mogu staviti sve nove knjige, celokupna nova produkcija u Srbiji biće dostupna slabovidima i slepima.

Radno vreme biblioteke:

  • radnim danima: od 8 do 21
  • subotom: od 8 do 15 časova

Sajt narodne biblioteke: NB.rs

Izvor: Blic